2013. február 10., vasárnap

Someone Like You - Alice



          Sötétség. Nagyon mély sötétség. Bár élete jó részét a sötét, depresszióval és reménnyel teli hosszú-hosszú napjai uralták, most ismét elbarikádozta magát a fények elől. Pedig New York a fények városa. Legfőképp ilyenkor este mikor leszáll az éj és a harmadik emelet magasságát is elérő lámpák felkapcsolnak hogy tizenkét óráig újra óvják a város lakóit a sok veszélyt jelentő sötétség elől.
          A lakása félhomályában csak az ablakon beáramló tompa fény derengett utat törve magának a sötétbe. Szeme elhomályosultan maradt a városra. Az első könnycsepp legurulásával párhuzamosan mosoly ült ki az arcára mikor arra gondolt hogy egyszer talán hozzá is elér a boldogság.   „ Talán még nincs itt az ideje”- mondogatta elszántan. „Talán így van megírva a sorskönyvben, talán nekem ezt szánták az égiek.”
          Az apjára gondolt. Valószínűleg ő is egyedül tölti az ünnepet. „ Mint mindegyiket” – motyogta. Az első könnycseppet több száz követte.
          A rádióban felcsendült Adele száma a Someone Like You. „Valaki szeret téged” – mondta ki könnyes szemmel. Aztán eszébe jutott egy régebbi könyvélményének befejező sora:” Kisanyám valaki szeret téged.”
          Hirtelen mozdulattal legyintett. Legyintett a világra,  a boldogságra, az életkedvre. „ Talán nekem ez jutott” – gondolta.
          Az ablakpárkányon ült a csillagokat bámulva, Valentin nap volt és, mint ahogy az elmúlt években, most is egyedül töltötte az estét. Egy bögre forró csokoládé és a rádióból lágyan szálló zene volt az egyetlen társasága. 2 órával korábban, mikor belépett az ajtón rögtön bekapcsolta a rádiót, a lakása csendje volt az, ami még mélyebb depresszióba taszította. A zene azonban nem tette meg felvidító hatását, csak a szerelmes dal kérések emlékeztették rá, hogy mennyire egyedül van.
          Kikapcsolta a készüléket a fejét pedig a lábán megtámasztott lábára fektette. A tízedikről nézett lefelé: A város fényei beragyogták az utcákat. Minden méterre jutott egy lámpaoszlop amely a szentjánosbogarakhoz hasonlóan világította meg a hatalmas metropolisz ráeső részét.
           Szívét mardosta a társtalanság. Tudta hogy vele együtt még sokan egyedül töltik az év ezen napját. „Talán Castle is közöttük van? „ – kérdezte magától. „Vajon otthon ír és most ugyanazokat a csillagokat bámulja mint én?” Szerelmesen fantáziálgatott egy tökéletes világról ahol ő és az író egy párt alkotnak. Mára látta magát a férfi karjai között feküdni. Magában kalandozott, felidézte a közös emlékeket. Olykor mosoly ült ki az arcára mikor a múltjának képkockái leperegtek a szeme előtt.
          Nem észlelte az idő múlását. Ez a nap számára minden évben az egyedüllétet és a határtalan letargiát jelentette.
          Lassan kortyolt a kezében lévő forró nedűből és megigazította a hátára terített plédet. Bár az ablak közvetlen közelében található radiátor mellett ült, jó érzés volt számára hogy betakarhatja magát valamivel. Mintha ezáltal eltakarhatná magát a világ elől.
          A gondolatai egyre inkább visszakalandoztak az előző kapcsolataihoz. Arra számított hogy valamelyikben talál egy olyan pillanatot ami felvidítja, jókedvre deríti vagy ne adj Isten megnevetteti.
          Halk kopogást hallott. Először azt hitte hogy a zaj a szomszéd lakásból szűrődik át, de amikor a dörömbölés erősödni kezdett, megbizonyosodott róla hogy az ő ajtaja felől hallatszik a hang. Lassan – megváratva a látogatóját – állt fel majd felkapcsolta a villanyt a nappaliban. Az arcára kényszeredett mosolyt varázsolva sétált a nyílászáróhoz majd lassan ajtót nyitott.
          - Szia Kate. – köszönt rá Castle az elgondolkozott nyomozóra aki először fel sem fogta a látogatója személyét.
          - Szia. – nézett, most ár szívből mosolyogva az író szemébe majd feltette a kérdést – Hogyhogy te itt?
          - Csak gondoltam meglátogatlak. Végül is Valentin-nap van, nem? Anyám elhúzott az udvarlójával, Alexis Max-szel tölti az estét.
          - És gondolod hogy nekünk ma együtt kéne lennünk? – kérdezte Kate miközben a falhoz lapult hogy a férfi is beférjen a lakásba.
          - Miért nyomozó, van ellenvetése? – hajtotta félre a fejét Castle huncutul.
          - Tulajdonképpen nincs. – csukta be maguk mögött az ajtót.
          Kate belépett a nappaliba. Castle szorosan a nő mögött haladva követte. A nő becsukta a hálószobája ajtaját. A mozdulatot a férfi nem hagyhatta szó nélkül.
          - Mi van csak nem egy pasit rejtegetsz?
          - Ohh lebuktam – színészkedett Kate – Mindjárt szólok Joe-nak hogy kijöhet.
          A nyomozó egyre inkább feloldódott a férfi társaságában. Kellemesen elbeszélgettek,teljesen mindennapi dolgokról. Élcelődtek és kedvesen ugratták egymást.
          - És van valaki a látóhatárodon? – bátorodott fel Castle a kérdésre.
          - Nincs. – válaszolt Kate őszintén.
          Castle először puhatolózva hajolt közelebb a nőhöz. Kate nagyon jól tudta hogy mi fog történni, ám eszében sem volt megállítani a férfit. Castle ajkai az övéire tapadtak. Normális esetben elhúzódott volna de rájött: itt az ideje hogy az esze helyett a szívét helyezze előtérbe.
          - Most már van? – támasztotta Castle a homlokát a nőének.
          - Határozottan úgy néz ki hogy van rá jelentkező. – mosolyodott el Kate még egyszer miközben felnézett.
          Castle a derekánál fogva húzta még jobban magához a nő, aki még mielőtt elveszítette volna a kontrollt talána  világ legfontosabb szavát suttogta az író szájába.
          - Szeretlek.


/The End/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése